Het is al weer even geleden dat wij van ons hebben laten horen. 2023 was dan ook een roerig jaar voor Delen & meer. We kregen begin van het jaar de sleutel van ons pand. Dat er verbouwd moest worden was ons al duidelijk. Maar, hoe is het nu met Delen & meer en ons pand ?

In 2021 moesten wij redelijk hals over kop ons pand verlaten omdat wij, tegen zeer lage kosten, anti-kraak zaten en het pand verhuurd zou gaan worden. Op dat moment waren er geen andere (winkel)panden in het centrum van Almere-Buiten leeg en werden wij dakloos.

Eerste kwartaal 2023
Na veel geduld, zoekwerk en overleg kregen wij op 15 februari 2023 eindelijk de sleutel van ons pand op het Noordeindepad 18-20. Nummer 20 is speciaal voor Delen & meer en nummer 18 delen wij (de Buurtkamer) samen met Philadelphia Zorg. Tijdens de verbouwing hebben we met de dames van de Brei- en Hakerij Almere Buiten een tijdelijke plek gevonden in Buurtcentrum het Forum.

In maart zijn we echt begonnen met de verbouwing; als eerste ging de gietvloer eruit. Onze wens was namelijk vloerverwarming en dan moet je ergens beginnen. Ook werd er een grotere opening gemaakt in de muur tussen nummer 18 en 20. Want als we willen delen dan doen we het ook goed. Op 10 maart werd de Buurtkamer officieel geopend door Wethouder Roelie Bosch. Zij sloeg een gat door de licht opgetrokken wand tussen nummer 18 en 20.

Op 11 maart tijdens NL Doet zijn we met veel vrijwilligers aan de slag gegaan. De verf en het behang moest eraf. Het systeemplafond hebben we verwijderd. Het inpandige kantoor is weggehaald. Tegeltjes van het oude toilet op nr 20 zijn weggetikt en nog veel meer. Omdat wij toch de verbinding met de (buurt) mensen willen houden en net een samenwerking zijn aangegaan met Philadelphia hebben we op 17 maart op Pannekoekendag heel veel pannenkoeken gebakken en aan iedereen uitgedeeld die daar trek in had.

Bericht gaat door onder de foto.

Tweede kwartaal 2023
Op 27 april is het natuurlijk Koningsdag. In de opslag lagen nog veel spullen die we niet mee kunnen of zullen nemen naar ons nieuwe pand. Deze hebben wij op de vrijmarkt geprobeerd te verkopen. De opbrengst was bestemd voor de activiteitenpot. Naast het feit dat wij een gezellige dag hebben gehad was de (financiële) pot ook goed gevuld; ruim 770 euro! Op de valreep van de maand hebben we een nieuw bestuurslid mogen verwelkomen: Juliette. Zij onderhoud de website technisch en praktisch en zal ook o.a. de nieuwsbrieven versturen (hoihoi!)

Op 5 mei tijdens Bevrijdingsdag hebben wij vrijheidssoep uitgedeeld en met elkaar gegeten. Ondanks de regen hebben we toch een leuke aanloop gehad. Natuurlijk hebben we in mei ook nog met een aantal vrijwilligers nog flink door geklust in het pand. Op drie juni werden in het centrum van Almere Buiten de plantenbakken weer opgehangen aan de balkons die grenzen aan de winkelstraten. In de welbekende keet kon je dan ook alles leren over kruiden en planten. Ook wij organiseerden op het Noordeindepad leuke activiteiten want het bankje, gemaakt door de bewoners van Philadelphia, werd teruggeplaatst. De vrijwilligers verkochten eigen gemaakte haak- en breiwerken zoals sjaals, knuffels en kadopotjes.

Derde kwartaal 2023
Op zaterdag 2 juli was het weer zover: Buitenkansjesdag! Op het Noordeindepad hielden we deze keer een opruiming van onze voorraad knutselspullen en een demonstratie van hergebruik van materialen zoals wol, leer en koffiecupjes. Voor de buurtkamer op nummer 18 hadden we nog geen naam. Al eerder vroegen wij aan verschillende mensen of zij wellicht een idee hierover hadden. Deze namen hebben we verzameld en via de website hebben mensen kunnen stemmen. De naam is geworden; “Bij de buren”. Tijdens de 2e Buitenkansjesdag hebben wij kleding verkocht tegen zeer schappelijke prijzen. Ook dit geld is weer ten goede gekomen aan de verbouwing van het pand.

Bericht gaat door onder de foto.

23 September was het Burendag! Op deze dag hebben we ontbeten met de buurt, de naam van de nieuwe buurtkamer onthuld, geknutseld, struiken gepland en de kleintjes konden springen op het luchtkussen. Met zoveel leuke buren was het een geslaagde dag! In september hebben we ook ons nieuwe logo ontvangen. We hebben de oude elementen van het vorige logo bewaard (handen, groen, blauw) maar de uitvoering is rustiger en moderner. We hebben deze zacht gelanceerd door hem overal (socials, website, mailadressen) te integreren.

Vierde kwartaal 2023
In de week van de eenzaamheid hebben bestuursleden en een groot aantal van onze vaste gasten deelgenen aan een gratis maaltijd georganiseerd door de Schoor in het Forum Almere Buiten. Het was erg gezellig en we hebben veel nieuwe mensen leren kennen. Roelienke gaf naar aanleiding van de landelijke actie ‘wij zijn hier’ (van LSA bewoners) acte de presence voor een interview bij Omroep Flevoland  over het initiatief Delen & meer.

In november hielden wij de eerste bijeenkomst van onze Denktank, hier worden ideeën uitgebroed over de toekomst van onze stichting. Wat willen we, wat kunnen we en wat is haalbaar? Er zijn zoveel ideeën, helaas kan niet alles in één keer gelanceerd worden.

Al eerder dit jaar werd de vloerverwarming aangelegd maar nu werd eindelijk ook de vloer gestort. Na een paar dagen uitharden konden we weer normaal het pand betreden. Op 5 december hebben we in Buurtcentrum Het Forum de Sinterklaastraditie in ere gehouden met de dames van de Brei-en Hakerij Almere Buiten. We speelden een spel om de pakjes te bemachtigen en er was chocolademelk met lekkers erbij. Iedereen ging tevreden naar huis. Met dezelfde groep hebben we op 19 december een sfeervolle kerstlunch gehouden in het Forum. Iedereen bracht iets lekkers mee zodat er voor elk wat wils op tafel kwam. Op 23 december kon je in het voormalig pand van de Intertoys bij de Inpakservice je kerstcadeaus in laten pakken. Ook hier hebben wij van Delen & meer een steentje aan bijgedragen.

En toen was het 2024
Zoals je leest hebben we veel gedaan en georganiseerd in 2023. Maar hoe is het nu met de ruimte van Delen & meer en de buurtkamer “Bij de buren”?

Januari
Er moest best nog wat gedaan worden. De muren moesten nog worden gestuukt, de vloer nog afgelakt, er dienen twee keukenblokken te komen en het mindervalidentoilet moet geplaatst worden. Het plafond, daar moeten we nog iets mee en we willen nog graag een prachtige foto-wand maken. Dat klinkt hopelijk meer dan dat het is.

Februari
Inmiddels zijn de muren gestuukt en de keukenblokken geplaatst. Binnenkort wordt de vloer afgelakt, de tegels in de keuken en de mindervalidentoilet worden geplaatst evenals het toilet zelf. Ook is er een 5e bestuurslid welkom geheten, Hans van Dijk. Hier zijn wij erg blij mee!

Klusdagen
Meer informatie vind je op onze  facebookpagina.

We hopen het eerste kwartaal van 2024 officieel onze deuren te kunnen openen. Uiteraard ontvang je tegen die tijd weer bericht van ons. Mocht je in die tussentijd vragen hebben of denk je ons op één of andere manier te kunnen helpen, neem gerust contact met ons op want ‘alleen ga je sneller, samen komen we verder!’

Groet,
Toos, Reinie, Roelienke, Juliette en Hans (niet op de foto)